OLEJ LNIANY
01
Olej lniany zimno tłoczony otrzymywany jest jako produkt o żółtawym zabarwieniu, specyficznym zapachu i lekko gorzkawym smaku poprzez tłoczenie metodą "na zimno" dojrzałych nasion lnu (łac. Semen Lini).   Zastosowanie: Do ziemniaków, ryb, kasz, sera białego, pieczywa, surówek i sałatek. Spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z  chudym białym serem z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Dawkowanie: Profilaktycznie zaleca się dawkę 2-4 łyżek stołowych dziennie Przechowywanie: Olej lniany  tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 13 miesiące. Dostępne pojemności: - Butelka jasne szkło      200ml. - Butelka ciemne szkło  250ml. - Butelka ciemne szkło  500ml.
„Rydz” (rydzyk, ryżyk, lennica, lnicznik, judra), to potoczna nazwa „lnianki” jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych, blisko spokrewnionej z rzepakiem. Olej rydzowy tłoczony na zimno charakteryzuje się korzennym smakiem z wyraźną nutą cebuli i gorczycy o złocistożółtej barwie. Zastosowanie: Olej rydzowy należy podawać na zimno – w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Pasuje przede wszystkim do sałatek i surówek. Stanowi smaczny dodatek do twarogu, makaronu, kaszy. Świetnie komponuje się z cebulą i czosnkiem. Można z niego przygotować np. prostą maczankę do pieczywa – małą cebulę siekamy w drobną kostkę, solimy, czekamy aż  zmięknie. Następnie zalewamy ją połową szklanki oleju rydzowego. Całość doprawiamy pieprzem i szczyptą papryki. Polecany do spożywania na zimno do sałatek, surówek, potraw spożywanych na zimno. Fantastycznie komponuje się z cebulą i śledziami. Dawkowanie: Olej rydzowy najlepiej przyjmować dwa razy dziennie na czczo (1-2 łyżeczek). Przechowywanie: Olej rydzowy  tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 3 miesiące. Dostępne pojemności: - Butelka jasne szkło      200ml. - Butelka ciemne szkło  250ml. - Butelka ciemne szkło  500ml.
Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku. Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne Potrawy smażone na tym oleju nie chłoną tak dużej ilości oleju jak w przypadku potraw przygotowywanych na tradycyjnym oleju do smażenia. Zastosowanie Olej rzepakowy może być stosowany na zimno- do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Nadaje się również do smażenia, ale krótkiego - ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.  Wykorzystywany jest również do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki,  ryby, racuchy i inne. Dawkowanie Zaleca się dawkę dzienną w ilości 2 łyżek stołowych. Przechowywanie Olej rzepakowy  tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiej  w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 3 miesiące. Dostępne pojemności: - Butelka jasne szkło      200ml. - Butelka ciemne szkło  250ml. - Butelka ciemne szkło  500ml.
OLEJ RYDZOWY
02
OLEJ RZEPAKOWY
03
Olej lniany tłoczony na zimno
Olej rydzowy tłoczony na zimno
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
OLEJ Z WIESIOŁKA
04
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno
Olej z ostropestu produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych całych nasion ostropestu plamistego. Jest to   olej w 100% naturalny, tłoczony na zimno. Olej ten zachowuje swoje biologiczne i naturalne cenne właściwości, ponieważ jest nierafinowany, nie posiada żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Znany przede wszystkim ze swego dobroczynnego działania na wątrobę . Posiada lekko gorzki, orzechowy smak oraz żółto-brązową barwę. Sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach. Zastosowanie: Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.  Ostropest plamisty swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie. Wykorzystuje się go również do pielęgnacji skóry (olej z ostropestu świetnie regeneruje i nawilża). Dawkowanie: Profilaktycznie: 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np.: do sałatek, jajek. Stosowany zewnętrznie: przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze. Przechowywanie: Olej należy trzymać w zakręconej butelce. Należy chronić od światła słonecznego. Najlepiej przechowywać w lodówce. Termin przydatności 6 miesięcy. Dostępne pojemności: - Butelka ciemne szkło 250ml.
OLEJ Z OSTROPESTU
06
Olej z ostropestu tłoczony na zimno
Olej słonecznikowy pozyskujemy z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Ma słodki smak i zapach oraz jasny złocisty kolor. Zastosowanie: Jest  idealnym dodatkiem do surówek z kapusty kiszonej, kasz, makaronów, sałatek, dipów, sosów i past serowych.  Ma bardzo bogaty smak i aromat. Dawkowanie: 2 łyżeczki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno dziennie. W przypadku metody ssania oleju: 1 do 2 łyżeczek, płukać w jamie ustnej przez ok. 10 do 15 minut. Przechowywanie: Dla zachowania właściwości, olej słonecznikowy tłoczony na zimno powinien być przechowywany w szklanej butelce w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Jego trwałość to 3 miesiące. Dostępne pojemności: -Butelka ciemne szkło  250ml.
OLEJ SŁONECZNIKOWY
05
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
OLEJ Z PESTEK DYNI
07
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno
OLEJ KOKOSOWY
08
Olej kokosowy tłoczony na zimno
Układając menu, warto pamiętać o prażonych pestkach dyni – jest to zdrowa i smaczna przegryzka. Zawierają one wiele składników odżywczych i nadają nowy smak dobrze znanym potrawom. Zaletą pestek z dyni jest ich smak. Prażone  pestki dyni smakują znakomicie!  My polecamy je do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych czy zapiekanych warzyw. Prażone pestki dyni należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu z dala od źródeł światła. Termin ważności 12 miesięcy.
PRAŻONE PESTKI DYNI
09
PRAŻONE PESTKI DYNI
Wiesiołek pochodzi z Ameryki Południowej. Do pozyskiwania oleju używa się roślin uprawianych w Polsce. Metoda tłoczenia na zimno pozwala uzyskać żółtawo-zielony olej o bardzo dużej zawartości kwasu gamma (GLA). Zastosowanie: Badania naukowe udowodniły, że wiesiołek (olej) wspomaga leczenie raka piersi i jest pomocny przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Ma właściwości obniżające cholesterol i zatłuszczenie naczyń krwionośnych - miażdżyca. Olej ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - pomaga skórze odzyskać właściwą elastyczność, naturalny poziom wilgotności oraz zwalcza łuszczycę. Dawkowanie: To doskonały dodatek do sałatek, zup i sosów. Olej ten nie jest przeznaczony dla dzieci do lat 3 oraz kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Dawkuje się go w ilości: 6-8 gramów oleju dziennie dla osób dorosłych (z mlekiem lub innymi płynami oraz jako dodatek do posiłków), dla dzieci powyżej 3 lat dawkę 3-4-gramową. Przechowywanie: Olej z wiesiołka  tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 6 miesięcy. Dostępne pojemności: - Butelka ciemne szkło  100ml. - Butelka ciemne szkło  250ml.
Olej z dyni wyróżnia się spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemną brązowo- zieloną barwą i specyficznym orzechowym smakiem i zapachem Zastosowanie: Olej z dyni to przysmak uważany za regionalny cud natury prowincji Styria w Austrii. Olej z dyni jest tam  dodawanydo wielu potraw. Według tamtejszych przepisów olej z dyni doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Jest wspaniałym dodatkiem do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw, sera białego i innych potraw przygotowanych na zimno. Przechowywanie: Zaleca się regularne dawkowanie oleju z pestek dyni – dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy spożywać oleju w trakcie posiłku ani tuż po – trzeba odczekać przynajmniej pół godziny po posiłku. Warto stosować olej z pestek dyni rano i wieczorem – zapewni to jeszcze lepsze efekty. Przechowywanie: Dla zachowania właściwości, olej z pestek dyni tłoczony na zimno powinien być przechowywany w szklanej butelce w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Jego trwałość to 6 miesięcy. Dostępne pojemności: -Butelka ciemne szkło o pojemności 250ml.
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny. Zastosowanie: w kuchni: – można go stosować zamiast masła, do smażenia - ma wysoką temperaturę dymienia (ponad 240 stopni), więc można na nim bezpiecznie smażyć, do pieczenia, jako dodatek do kawy lub herbaty, jako dodatek do koktajlu. dla zdrowia i urody: – jako olejek do masażu, balsam do ciała, dodatek do kąpieli. Dawkowanie: Dorosłym zaleca się stosowanie około 3 do 4 łyżek oleju kokosowego. Najlepiej aby olej przyjmowany był w trakcie posiłku – wtedy najlepiej wchłonie się w organizm. Przechowywanie: Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Należy chronić od światła słonecznego. Można przechowywać w lodówce. Termin przydatności 6 miesięcy. Dostępne pojemności: - Słoik 330ml - Słoik 900ml
 
Przechowywanie:
Dostępne opakowania:  
Woreczek   strunowy   150g.
Misztal